14 септември 2007

СТРАХ

СТРАХ!

СС ТТ РР АА ХХ !!

Страх!

Можеш ли да го произнесеш? Как звучи? Какви асоциации имаш, когато произнасяш тази дума? Сигурност? Къде? Покажи ми сигурно място. В къщи? Да, но е затвор. По твоя собствена воля. Свобода? Няма начин. Навън има неизвестна опасност. Тук в къщи си на сигурно място. Не е ли така? Но не си свободен. Няма начин.

Ние асоциираме нашите страхове с неизвестното и никога не сме опитали да видим тази неизвестна опасност. Чужденците са опасни защото ние никога сме имали чужденци и не ги знаем. Ето виж – вече изградихме расизъм. Толкова е лесно. Липса на знания? Как да ги намерим? Някой ще ни ги каже ли? Честно казано ние не вярваме на никого. Какво тогава? Нека да се върнем към страха. Какво е страха? Можем ли да го докоснем? Или помиришем? Страха не принадлежи към нашето измерение. Не е материален. Както и нашите чувства не са материални също. Или желания. Сънищата също. Как става така, че нашите физически тела имат съзнание, Дух, Душа, и т.н.?

Всичко гореспоменато не принадлежи на третото измерение. Не е ли така? Страха не принадлежи на това измерение също. Тогава? Защо страха ни донася болка? Трябва да се има на предвид, че това „невидимо” въздейства на нашето поведение. „Невидими” са и Душата, Аза, Духа, и т.н. и всички невидими неща, които не можем да видим или докоснем.

Ние сме малко по-различни от това как изглеждаме от страни.

Възможно ли е да си се представим лицето ни със затворени очи? Опитайте! Ще видите доста по-различна картина от тази, когато се виждате в огледалото. Картината, която виждате със затворени очи е истинското ви лице. Картината, която виждате в съзнанието си няма лице изобщо. Тя е само качествата, които имате. Това е истинския ТИ. Твоето съзнание. Вътрешната картина влияе на външната. Физическото тяло е просто обвивка на нашата Душа и съзнание (Духа е потопен и слят в Душата като Дар от Бог, и управлява нашето поведение).

Каруцар Пайтонджия ©1992

1 коментара:

mimi_naydenova каза...

Това много ми хареса!Поздравления!