29 април 2008

The Capitol of Bulgaria – Sofia or Serdika?

The Capitol of Bulgaria – Sofia
or Serdika?

Столицата на БългАрия –
София или Сердика?


Трябва ли град София да бъде преименуван в Сердика?
Ето малко инфо, което намерих набързо в нета относно историята на град София/Сердика:



На мястото на някогашното неолитно селище през 8 век пр.н.е. около термалните извори възниква древен тракийски град, наречен по-късно от римляните Сердика — т.е. град на сердите, по името на населявалото го тракийско племе. В много антични извори и географски карти градът се назовава Сардика, нерядко областта се нарича Сардика, а градът - Сердика.

След смъртта на император Диоклециан (305 г.) и религиозната реформа на император Константин Велики (306 - 337 г.) Сердика става седалище на епископ. Сердика е любим град на император Константин (родом от близкия Ниш), който дори възнамерявал да премести столицата си тук и антични автори утвърждават, че той често казвал: „Сардика е моят Рим“. През 357 г. римският историк Амиан Марцелин определя града като „голям и прочут“. Сердика става седалище на много важния Сердикийски събор от 343 г.

Градът влиза в пределите на българската държава и получава българското име Средец. През 10 век династията на комитопулите, наследници на управителя (комит) на Средецката област Никола, въздига отново българската държава преди падането и под властта на Източната римска империя. В ромейските извори от този период градът е наричан Триадица (възможно е да е видоизменена форма на българското име, произнасяно като Срядьць, а в началото на 20-ти век български учени откриват връзка и с названието „Три води“)

В документите и други писмени материали (вестници, пътеписи, доклади и пр.) чак до 1879 година жителите на града се наричат „средечани“, а българската община „Средецка“. След 1879 година се разгаря спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който дълго отстоява правото на историческото име Средец. Надделява, обаче, становището на руската администрация новата столица на България да се нарича София.

По време на Руско-турската война от 1877-1878 г. София е освободена на 4 януари 1878 г. (23 декември 1877 г. стар стил) от руски части, под командването на генерал Йосиф Гурко. По това време градът има 11 649 жители, от които 56% българи, 30% евреи, 7% турци, и 6% мангали.


От горното инфо се вижда, че името „София” е насилствено наложено от руската (окупационна) администрация. Насилствено! И едно е сигурно: Тези 6524 българи, живеещи в Сердика не са искали промяната на името. За турците (815 на брой) и мангалите (698 на брой) тази промяна е била без съществено значение. Била им безразлична и са нямали собствено мнение по въпроса (Идиот (от гръцки) – човек без собствено мнение – (http://karutzar.blogspot.com/2007/09/blog-post_5586.html).

Дали евреите (3495 на брой) са желаели промяната на името? Несъмнено. Защо? Ще се опитам да ви обясня.
И дума не може да става, че смяната на името е заради храма „Света София” защото той е бил превърнат в джамия в края на 16 век. Джамията е разрушена от земетресение през 1858г. и оцелялата част от сградата е била използвана за склад. Поне такава информация има Уикпедия. Да погледнем от езотерическата страна на въпроса. София (горната) символизира Мъдростта, сестра е на Словото (Логоса) (http://karutzar.blogspot.com/2007/09/blog-post_9323.html).

На тази Мъдрост е бил построен храма „Света София”. До тук нищо лошо. Но На коя София е бил прекръстен Средец? На Мъдростта или на нейната бездуховна (изпаднала в материята) дъщеря София (долната)? (Нарочно употребявам лаичен език – да е по-разбираем за читателите без собствено мнение, които през последните седмици направиха невероятен трафик на блога ми) Материалната София има много малко (за да не кажа нищо общо) с Духовността и Божественото. По същия начин както нейните „килимявконосещи” нямат нищо общо с Йошуа (Иисус Христос).

Днешна София е много малко духовна и прекалено много материална. Дали е било така и преди да бъде преименувана от Средец? Не прави ли впечатление тези 30% евреи (Моше_нници) живеещи в София? Сердика (Σερδών πόλις) е бил град на Сердите наречен така от император Траян. Какво правят чифутоидите в него? В осми век е бил наричан „Триадица” – градът на Трите Хълма? Или Трите Води? Няма определено становище по въпроса. Средец си е истинското име на града.

Проблема е в тези 30% чифутоиди (някои ги наричат комуноиди – те са взаимозаменяеми). Съпоставен с Пловдив като процент – там има само 5-6% чифутоиди, при тройно по-голямо население (33 442). Там където има Моше_нници (чифутоиди) няма духовност. Там, където духовността е в дефицит има РаЗоРение. Самата история на София го доказва. Защото откакто руската администрация преименува Средец в София, а Васил Друмев я направи Столица на БългАрия духовността изчезна и дойде РаЗоРението.

Защо София се направи столица? Защо не Велико Търново или Пловдив? Много просто. Защото БългАрия не е самостоятелна държава – тя е протекторат. Т.нар държавност е било копие на руската държавност – начин на администриране, бюрокрация, и прочие. И така до ден днешен – всичко си е по старому – по руски. Включително и папките на които пише „Дело” и са с връзки – пълна стагнация. Компютизиране в държавната администрация?
Забрави! По-скоро мида ще проходи на връх Танг Ра (МусАллах) отколкото тези тъпандури© да се „измърдат” за нещо.

И всичко това само заради промяната на името от Средец на София.
БългАрия ще стане независима държава (а не както е сега – бананова реПублика на азис – Мангалистан) когато столицата се измести да речем във Велико Търново. Тогава и царската монетарница под Трапезица ще се открие, ще се секат БългАрски монети (а не както сега МОШЕническа тоалетна хартия), ще се говори БългАрски (а не „майчин” турски или мангалски) език, ще се открие и „Търновската Библиотека” в скалите над манастира „Света Троица” (на входа на пещерата в която е скрита библиотеката има изкован знак на Танг Ра видим само за ХОРата), ще имаме държавност, ред, и Справедливост за всеки. И връх МусАллах ще си върне своето име – Танг Ра.
http://karutzar.blogspot.com/2007/09/blog-post_23.html


И МОШЕнници няма да има, нито „ракети” (минарета), нито шалвари и синагоги.Няма да има и рязани пластелинчета.

И това само от промяната на едно име и място!


Цар Кару І © 2008