28 февруари 2008

Прочетено от нета…

Прочетено от нета…



Най-ярките криминални и корупционни скандали, съпътстващи мандата на тройната коалиция


2005 г., август - мандатът на кабинета започна с убийството на Георги Илиев. До този момент не само няма никакъв напредък по разследването, но като изключим някои белетристични и документални интерпретации на журналисти – обществото така и не знае кой е бил Георги Илиев, с какво се е занимавал и защо политиците толкова се развълнуваха от гибелта му.

2005 г., септември - създава се прословутият Обществен съвет към МВР, включващ генерал Любен Гоцев и други лица на „старата гвардия”. Скандалът повтаря случая с желанието на Симеон Втори да направи Бриго Аспарухов супервайзър на службите.

2005 г., октомври - получаваме предприсъединителния доклад на Европейската комисия, където се говори за корупция във високите етажи на властта. В същия ден е застрелян банкерът и съветник на Георги Първанов – Емил Кюлев. Никакво движение около това нагло убийство посред бял ден на централен софийски булевард.

2005 г., октомври – излиза окончателният доклад на комисията „Петрол срещу храни”, който също остава много въпроси без отговор.

2005 г., 10 октомври - застреляна е директорката на агенция „Митници” Шинка Манова. При разследването стана ясно, че лица от днешната дясна опозиция би следвало да се чувстват силно притеснени, ако МВР изнесе цялата класифицирана информация, с която разполага.

2006 г., януари - бившият главен прокурор Никола Филчев е назначен за посланик в Казахстан. Скандалното му поведение около това назначение надхвърля дори усещането за непочтена сделка високо във властта – назначение срещу мълчание.

2006 г., 27 януари - убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски продължава и до ден днешен да е сюжет, равностоен на Туийн Пийкс. Поредното престъпление с висока обществена значимост, по което няма никакъв напредък.

2006 г., 22 февруари – показно е застрелян Иван Тодоров-Доктора – една от знаковите фигури на подземния свят, за когото има преки доказателства за близките му отношения с видни политици от НДСВ.

2006 г., март - скандал с мирис на корупция около неспособността на властта да се справи с последствията от наводненията и безконтролното харчене на средства. Прословутите „обръчи” около трите министерства на ДПС глътват милиони левове за борба с бедствията.

2006 г., март - скандалът с феодала от Еленския Балкан Гео Дундаров. Фирмите на г-н Дундаров са пряко свързани с Министерството на земеделието и горите. Недвусмислени доказателства за конфликт на интереси и скандална „близост” между него и министър Нихат Кабил.

2006 г., март – сайтът на агенцията за обществени поръчки обяви, че лобист на правителството ще е фирма на Шимон Шевес, преди да се е провел конкурсът. Самият господин лобист също е покрит с международна незавидна слава.

2006 г., март – от НДСВ се опитват да изкарат политическа атака обвиненията срещу бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй", сега депутат от тяхната парламентарна група – Йордан Костадинов, за заобикаляне на закона за обществените поръчки.

2006 г., април – шефът на парламентарната комисия за петиции и жалби внася седем сигнала за корупция в прокуратурата. Сред тях е случаят Гео Дундаров, очевидни нарушения при приватизацията в енергетиката и скандалните процедури на министър Свинаров около избора на компания за ремонт на вертолетите Ми-17 и Ми-24. По повечето от сигналите няма никакво движение или поне обществено известни данни нещо да се прави.

2006 г., май – заместник-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Красимир Неделчев е уволнен и са му повдигнати обвинения за пране на пари и получаване на подкуп в размер на 357 000 лева от фирми с интереси в програма САПАРД.

2006 г., юни – избухва международният скандал с Виктор Емануил, в който са замесени България и Симеон Сакскобургготски. Много въпроси около свързаността на България в тази афера остават без отговор.

2006 г., юли - уволненият шеф на Държавния резерв Димитър Димитров изнася скандални данни за разграбването на резерва. Публично е произнесено името на един от най-известните преливници на ДПС от резерва – койнарския бизнесмен Мирчо Циганина.

2006 г., август - сключен е договор за 51 милиона евро за закупуване и доставка на 60 хиляди софтуерни пакета за държавната администрация. “Конкурсът” предопределя кой да е продуктът и да не бъде купен директно от производителя, а от посредническа фирма. Скандалът повтаря предишното закупуване на продукти от "Майкрософт", направено от Димитър Калчев, когато Държавният и финансов контрол излезе с огромен доклад, описващ над 17 тежки закононарушения. Нито по първия, нито по втория случай нещо е предприето.

2006 г., август - избухва скандалът между Министерството на околната среда и водите и “Дънди Прешъс Метълс”. Изпълнителният директор на канадската компания обявява България за “корупционно блато”. И до ден днешен това е незатихнал медународен скандал, в който едно министерство директно рекетира голям инвеститор. Лорънс Марсланд разкрива очевидното – забавянето на исканията за разрешителни и мълчаливия отказ са основна форма на рекет.

2006, септември - ДСБ изнася скандални данни за “износ на биоматериали”. Партията на Костов сезира прокуратурата за договора между ОСТ Девелпмънт, Евроатналтически Трансплант Алианс и Булрансплант. Няма развитие досега.

2006, ноември - От западните медии научаваме, че мъртъв на работното си място е намерен началникът на архива на Националната разузнавателна служба – Божидар Дойчев. Остава неясно защо беше направен опит да се укрие смъртта му, нито дали има нещо общо с предстоящото разкриване на архивите на бившата ДС.

2006, ноември - Подозрения около доскорошния генерален директор на Национална компания “Железопътна инфраструктура” Димитър Гайдаров за поръчки към фирми, които “връщат” част от средствата, предоставени им за ремонти. Прокуратурата описва ред практики за заобикаляне на закона за обществените поръчки – обявяване на планови ремонти като “спешни”, “раздробяване” на поръчки, анекси към предишни договори. Няма движение по тези обвинения.

2006, ноември Скандалът с пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, един от откритите спонсори на кампанията на президента Първанов. Парламентарната комисия по корупция в парламента се занимава с фирмата му “Еврометал” и съцесионерството на дълг към НЕК с офшорната Кингстън ентърпрйсез, за която се твърди, че също е негова. В един от другите скандали с участието на “Люси от Перник” е “Градина”АД, която в съсобственост с община Созопол изгражда един от комплексите на входа на града, също съществува презумпция за сливане на икономически и политически интереси. Според запознати общината е очевидно ощетена, като срещу апортираната земя получава едва 25% от фирмата.

През февруари 2007 Людмил Стойков отново е обвинен – този път за източване на седем и половина милиона лева от САПАРД по схема, разкрита от ОЛАФ.

2006, декември - “Изтича” в медиите писмото на арестуваният по обвинения в злоупотреби,укриване на данъци и пране на пари Вальо Топлото. Започва аферата “Р.Овч.”

2006, декември Задържат началника на отдел “Информационо обслужване” в Министерството на икономиката и енергетиката Павел Павлов, у когото бяха открити компютри използвани за престъпна дейност, секретни документи – класифицирана информация на МВР, МО, НСС и други структури и голяма сума пари. Твърди се, че операцията е част от сблъсъка между Руен Петков и Румен Овчаров. Също едно от “попритихналите дела”.

2007, 9 януари – в двора на къщата му е застрелян Янко Янков, кмет на Елин Пелин. Убийството му повдига много въпроси, останали без отговор до сега.

2007, януари – Започват първите протести по скандала с фирма “краш 2000”. Фирмата получава разрешително да строи в територия край село Варвара, част от парка Странджа. става дума за очевидна корупция в местната власт и в министерството на околната среда и водите. До ден днешен не е ясно кой точно е издал разрешителните по строежа. Паралелно с това постоянно тече “отлагането” на закона за устройство на черноморското крайбрежие, чието гледане в пленарна зала бива спирано всеки път, когато ДПС и БСП не са наясно какво искат точно строителните лобисти.

2007, януари – Открита е в Брюксел частната изложба “Великолепието на България” , собственост на бизнесмена Васил Божков. Доста от политиците на НДСВ и БСП влизат в ролята на весел конференс на това начинание. Изложбата е впечатляваща, но произхода и е спорен по смисъла на действащото българско законодателство.

2007, март – Програма САПАРД е пред провал, след като изпълнителния директор Асен Друмев е отстранен заради обвинения за ощетяващи агенцията договори за наем и близо четири месеца продължава пазарлъка на управляващите кого да назначат на негово място.

2007, април - Скандал с фирма “Лена” на съпруга на министър Емилия Масларова – Ангел Александров за около 5 млн. лева обществени поръчки оставя подозренията за явен конфликт на интереси;

2007, май - Избухва грандиозният скандал с обвиненията на директора на НСлС Ангел Александров към Румен Овчаров, че препятства разследвания на изпълнителния директор на “Булгартабак” и на Красимир Георгиев от фирма “Фронтиер”. Директорът Христо Лачев на свой ред обвинява шефът на НСС в рекет. Скандалът се премества и вътре в БСП и излиза извън раниците на страната, когато в замерянето с компромати са намесени “каталози с манекенки” и комисарят Франко Фратини. Депутатката на БСП Татяна Дончева обвинява кабинета, че допуска кадруване от страна на бизнесмените Георги Гергов и Валентин Златев.

2007, 24 април – Убита е Йорданка Запрянова, майка на простреляния през 2005 година Константин Дишлиев и една от основните свидетелки по делото срещу Евелин Банев-Брендо за пране на пари.

2007, май – На 8 май Джефри ван Орден добавя към определението за “корупционно блато” свой щрих. При посещението си в София той казва: “А не очаквах тук, че ще се озова в едно блато пълно с алигатори... Очевидно е че става дума за корупция и за други въпроси, които трябва да намерят решение”

2007, 9 май - Разстрелян е председателят на Несебърския общински съвет Димитър Янков. Овен крупен бизнесмен от хотелиерския бизнес, Янков беше известен с непрестанната си битка с кмета на Несебър от БСП, преди края на мандата му, удобно скрит на дипломатически пост.

2007, 14 май - Убит е кюстендилският бизнесмен Александър Тасев. Името му се свързва с екологичен скандал в местността на гара “Пионер” в София, но най-вече с тесните му връзки с политици от БСП и НДСВ. Според някои Тасев е главен архитект и “технолог” на системите за покупка на ромски гласове.

2007, май – Освободени са зам.-министрите Корнелия Нинова и Делян Пеевски. Единият за подозрения за опит на влияние върху делото срещу Вальо Топлото, а другият за натиск върху шефа на Булгартабак. Въпреки че по-късно Делян Пеевски е възстановен на работа, не сме чули директорът на Булгатабак Христо Лачев да се е отменал от думите си.

2007, юни – Разбит е канал за внос на мобилни апарати и китайски стоки. По данни на самите антимафиоти каналът действа поне от 2002 година и очевидно се е ползвал с покровителството от високите етажи на властта. Арестувани са доста митничари, но . кой знае защо – не и боса им Георги Георгиев-Пурата, който в това време не може да бъде открит, защото ... е в болницата “Света София”

2007, 10 юли - В София е прострелян бизнесменът Манол Велев, съпруг на спортния министър Весела Лечева. Манол Велев все още е в кома.

2007, септември – Скандал с доставката на учебници до училищата в страната. Доставянето е централизирано през една фирма,за която става ясно, че се ползва с личната протекция на главния секретар на министерството – ДимитърТанев.

2008, януари - Гръмва аферата “Куйович”, която остава подозрението за ясна свързаност между организираната престъпност и представители на правозащитните органи.

2008, януари - Скандал с изпълнителния директор на фонд „Републиканска пътна инфраструктура” Веселин Георгиев и над 120 милиона лева спечелени от фирми на братята му. Министър Асен Гагаузов казва ,че не вижда конфликт на интереси, а премиерът добавя, че терминът “конфликт на интереси” не бил много ясен.

2008, януари - В момент на получаване на подкуп са задържани двама шефове от Пътния фонд – директорът на Дирекция “Усвояване на европейски фондове” Любомир Лилов и началника на сектор “Подготовка, търгове и договаряне”. Последвалият скандал води до прекратяване на европейски плащания по инфраструктурни проекти, до изясняване на случая. Управляващите се надпреварват да говорят, че не са “пипани” европейски пари, с което допълнително вбесяват обществото , на което “българските пари” са точно толкова “скъпи”, колкото и “европейските”

2008, февруари От ДСБ изнасят данни за това, че на турската фирма “Догуш Еко” са изплатени 82 милиона евро при спечелен търг на поръчка за 45 милиона евро. По същите поръчки за доизграждане на автомагистрала “Тракия” – при предварително обявени 48 милиона евро на друга фирма – “Джойнтвенчър рануей” са изплатени над 80 милиона евро.


Списъкът далеч не е изчерпателен...